MINERVA

CAM CEPHE

Mimari projede, cephe kimliğini oluşturmak için, tasarımın somutlaştırdığı metaryeller çok önemlidir. Gelişen teknolojik olanaklar ve geçmişten günümüze gelen eski- yeni malzeme çeşitliği, cephe tasarımını sonuca ulaştırır. Mekan ve cephe ilişkisine, cephe ve çevre ilişkisi eklendiğinde, yapının malzeme ile giydirilmiş ara yüzü bir ekran gibi kullanıcının karşısına çıkar. Bu yüzden, cephe tasarımında kullanılacak malzemeler çok önemlidir. Yapının konumu, etrafındaki güneş hareketi, manzara ve yaklaşım yolları değerlendirilmelidir. Yapının, güneş dolayısıyla aydınlanma gereksimi, cam cephe yüzeyi, alanı ve bu malzemenin türünü, projenin genel bütünlüğü içinde ele alınması noktasını belirler.

Günümüzde cam yüzeyler,  pvc doğrama, aluminyum doğrama ve konstrüksiyon gerektiren cam giydirmelerde kullanılmaktadır. Cam cepheler, manzara bütünlüğünü yapı içerisinden etkin bir şekilde görülmesi istendiğinde, yapı cephesinde büyük alanlar kaplayacak şekilde tasarlanır. Geniş açıklıklar ve aralı taşıyıcı sistemler ile, cam cephe lerde, büyük cam ebatları kullanmak mümkün olmaktadır. Ayrıca, cam cephe lerde, sadece cephe pencere yada kapı açılımları değil, korkuluklar, parapetler, balkon ve teras dikey ve yatay kapatmalarında, kış bahçeleri ve çatı pencere detaylarında cam kullanımları yaygındır.

Cam cephe lerde ,cam, modern, klasik vb. yaklaşımlarda yer alan ortak bir malzemedir. Tasarımdaki yaklaşım, cam malzeme ile bizi modern, klasik yada farklı tarza ulaştırabilir. Cam cephe ler mimaride, farklı kullanımlı yapılarda, konut, eğitim, ticaret merkezleri, alışveriş merkezleri, idari ve kamu yapıları, sağlık yapılarında, fonksiyonelliği ve estetik olanakları ile yaygın kullanıma ulaşmıştır.

error: